maandag 19 november 2012

Inzending 6: Mijn stijl van leven




Mijn stijl van leven
 
door: 
Martin van Langevelde

Zoek eens een jongedame of jongeheer zonder een Facebook pagina, een Twitteraccount of een Hyvesprofiel. Ik zeg het u, ze sterven uit. Ze staan al bijna op de lijst met beschermde diersoorten. Een seconde zonder verplichtingen en de smartphone wordt uit de broekzak gehaald met de snelheid waar een cowboy zijn schietijzer trekt tijdens een duel op leven en dood, waarna met dezelfde snelheid het scherm ontgrendeld wordt en een icoontje van Facebook/Twitter/zeg-het-maar word geselecteerd. Dan keert de rust terug, alsof de cowboy van zijn dodelijke lading lood is verlost en het rokende machien terug in de holster stopt. Het verschil is dat de cowboy nog gewoon bij de les is, misschien wel alerter dan anders, lettend op mogelijke valstrikken, terwijl de jongedame/heer plots is teruggetrokken in zijn of haar eigen wereldje van een apparaatje met een scherm dat het raam schijnt te zijn naar de sociale wereld. Tenminste, de sociale wereld van tegenwoordig.

De term sociaal  is aan het veranderen van betekenis. Of misschien is het niet de term sociaal, maar de term samenleving in de betekenis van het woord sociaal. Een aantal jaar geleden was de samenleving nog de mens en maatschappij om je heen. Je klasgenoten, je collega’s, enzovoort. Maar tegenwoordig schijnt het je kudde volgers op Twitter te zijn of je ‘vrienden’ op Facebook, dat moet wel want het is toch niet voor niet ‘Social Media’?
Social Media is de nieuwe leefstijl en daar helpen we allemaal aan mee. Over een paar generaties is er niemand meer die zeurt dat je niet zo ongezellig moet doen en je telefoon moet wegstoppen, dan WhatsAppen we even naar de andere kant van de tafel voor de hagelslag. Dan is het doodnormaal en zeuren we weer over een andere ontwikkeling. Zo gaat dat. Zonder Facebook ben je wel ergens, al is het maar op 1 plek en met Facebook op heel de wereld. Moment, ik zet dit even op Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten